Πώς μπορούν τα ψηφιακά εργαλεία να βοηθήσουν τα άτομα με δυσκολίες μάθησης;

Τα άτομα με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες τεχνολογίες. Πώς όμως μπορούν τα ψηφιακά εργαλεία να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις καθημερινές τους προκλήσεις;

Ειδικές προσαρμογές

Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών έχει οδηγήσει στην αύξηση των εργαλείων προσαρμογής για νευροδιαφορετικούς υπαλλήλους. Πολλά από τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται πλέον σε καθημερινές εργασίες βοηθούν τους χρήστες ώστε να μην κάνουν λάθη. Ορισμένες από τις δεξιότητες που είναι δύσκολο να αποκτηθούν από τα άτομα με δυσκολίες μάθησης, όπως η καλλιγραφία, είναι πλέον άνευ σημασίας στην αγορά εργασίας.

Δεν είναι όμως όλα τα κοινά ψηφιακά εργαλεία καταλλήλως φτιαγμένα για νευροδιαφορετικά άτομα. Επιπλέον, το μπλε φως από τις οθόνες συμβάλλει στην κόπωση και τις διαταραχές ύπνου, κάτι που είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για τα άτομα με ΔΕΠΥ. Γι’ αυτόν τον λόγο, χρειαζόμαστε περισσότερα ειδικά ψηφιακά εργαλεία, προσαρμοσμένα στους νευροδιαφορετικούς υπαλλήλους.

 

Υποστήριξη γραφής

Η ορθογραφία είναι μία από τις πιο κοινές πηγές προβλημάτων για τα άτομα με δυσλεξία. Οι ορθογραφικοί έλεγχοι μπορούν να είναι πολύ χρήσιμοι, όχι μόνο για αυτούς, αλλά και για άτομα με δυσπραξία, δυσορθογραφία ή ακόμα και ΔΕΠΥ. Αυτά τα εργαλεία εμφανίζονται σε πολλές μορφές, από απλές λειτουργίες ελέγχου σε προγράμματα όπως το MS Word, μέχρι ειδικά πρόσθετα όπως το LanguageTool ή το Grammarly.

Σήμερα, οι άνθρωποι σπάνια γράφουν χωρίς τη βοήθεια κάποιου είδους ορθογραφικού ελέγχου ή λειτουργίας αυτόματης συμπλήρωσης. Το σημαντικό είναι να επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα για τις ατομικές σας ανάγκες και να ορίσετε σωστά τις ρυθμίσεις. Ένας κακός ορθογραφικός έλεγχος μπορεί να προκαλέσει σύγχυση υπογραμμίζοντας σωστές λέξεις ή προτείνοντας παράλογες αλλαγές. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη το πλαίσιο. Όταν ο σκοπός της γραφής είναι η μάθηση, όπως κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γλώσσας, ορισμένοι θεωρούν πιο αποτελεσματική τη διόρθωση λαθών από τους ίδιους τους μαθητές, χωρίς κάποια υποστήριξη.

 

Υποστήριξη ανάγνωσης

Η ανάγνωση είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία, γι’ αυτό είναι σημαντικό τα εργαλεία υποστήριξης ανάγνωσης να είναι προσαρμόσιμα. Ορισμένα εργαλεία μπορούν να ρυθμίσουν τη φωτεινότητα και το χρώμα της οθόνης, το μέγεθος ή ακόμα και την απόσταση του κειμένου. Κάποια έχουν ειδικές επιλογές που βοηθούν τα άτομα με δυσκολίες μάθησης να μην αποσπώνται και να μην χάνουν την προσοχή τους.

Οι αναγνώστες οθόνης είναι ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο, αρχικά αναπτυγμένο για άτομα με προβλήματα όρασης. Τα άτομα με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες μπορούν να τους χρησιμοποιούν επιλεκτικά, για παράδειγμα, για να διαβάζουν μακροσκελή άρθρα. Πολλοί βρίσκουν τον ήχο των αυτόματων αναγνωστών μονότονο, αλλά καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι παραγόμενες φωνές γίνονται όλο και πιο ευχάριστες.

 

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με παρόμοια εργαλεία, σας έχουμε καλά νέα! Τους επόμενους μήνες, θα δημοσιεύσουμε ένα διαδικτυακό μάθημα, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο σε αυτά τα εργαλεία. 

Για να μην το χάσετε, βεβαιωθείτε ότι επισκέπτεστε τακτικά τον ιστότοπό μας και ακολουθείτε τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ: https://dysineduprowork.eu/partners/