Kuidas saavad digitaalsed vahendid aidata õpiraskustega inimesi?

Spetsiifiliste õpiraskustega inimesed on üks rühmadest, kes saavad kasu uute tehnoloogiate arengust. Kuidas saavad digitaalsed vahendid aidata neil ületada oma igapäevaseid probleeme?

Konkreetsed kohandused

Tänu muutuvale tehnoloogia arengule, kasvab pidevalt õpiraskustega (Dys /düs) töötajatele mõeldud kohanemisvahendite arv. Paljud igapäevatöös kasutatavad programmid kaitsevad kasutajaid vigade tegemise eest. Teatud oskused, mida Düs-ga inimestel on raske omandada, näiteks ilus käekiri, muutuvad tööturul ebaoluliseks. 

Samal ajal ei ole kõik tavaliselt kasutatavad digitaalsed vahendid hästi kohandatud neurodiversiteedi inimestele ja ei kasuta kaasavat kujundust. Lisaks sellele põhjustab ekraanide sinine valgus kurnatust ja unehäireid, mis on eriti häiriv ATH-ga (aktiivsus- ja tähelepanuhäire) inimestele. Seetõttu vajame endiselt spetsiaalseid digitaalseid vahendeid, mis on kohandatud neurodiversiteediga töötajatele.

 

Kirjutamise kohandamine

Õigekiri on üks levinumaid probleeme düsleksiahaigetele. Õigekirjakontrollid võivad olla suureks abiks mitte ainult meile, vaid ka neile, kellel on düspraksia, düsortograafia või isegi ATH. Neid on mitmesuguseid, alates lihtsatest kontrollfunktsioonidest programmides nagu MS Word kuni spetsiaalsete programmideni nagu LanguageTool või Grammarly. 

Tänapäeval kirjutavad inimesed harva midagi ilma mingi õigekirjakontrolli või automaatse täitmisfunktsiooni abita. Oluline on valida oma vajadustele vastav programm ja seadistused õigesti kohandada. Halb õigekirjakontroll võib tekitada segadust, alla joonides õigesti kirjutatud sõnu või pakkudes ebamõistlikke muudatusi. Samuti on oluline arvestada konteksti. Kui kirjutamise eesmärk on õppimine, näiteks keeleõppe tunnis, leiavad teatud inimesed, et vigade käsitsi parandamine ilma toeta on tõhusam.

 

Lugemise kohandamine

Lugemine on väga individuaalne protsess, mistõttu on oluline, et lugemist toetavad vahendid oleksid kohandatavad. Mõne abivahendi abil saab reguleerida ekraani heledust ja värvi, mõjutada teksti suurust või isegi teksti vahekaugust. Mõnedel on erivõimalused, mis aitavad Düs-häirega inimestel mitte segadusse sattuda ja mitte eksida.

Ekraanilugejad on teine kasulik vahend, mis on algselt välja töötatud nägemisraskustega inimeste jaoks. SLD-ga inimesed saavad neid kasutada valikuliselt, näiteks pikkade artiklite lugemiseks. Paljud inimesed peavad automaatsete lugejate heli monotoonseks, kuid tehnoloogia arenedes muutub genereeritud hääl üha meeldivamaks.

 

Kui soovite rohkem teavet kohanemisvahendite kohta, on meil teile hea uudis! Järgnevatel kuudel avaldame veebikursuse, mis sisaldab tervet moodulit nende kohta. Ärge jääge sellest kindlasti ilma, külastades regulaarselt meie veebisaiti või jälgides meie projektipartnerite sotsiaalmeedia profiile.