Juhtide koolitamine toe vajadusega töötajate toetamiseks

Miks on oluline, et juhid saaksid erivajadustega inimeste toetamise teemalisi koolitusi?

Rahvusvaheline teadlikkus 

Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul on 16% maailma elanikkonnast erivajadusega ehk iga kuues inimene. Toe vajadusega inimesed kannatavad tervisealase ebavõrdsuse all ja seisavad seetõttu silmitsi ebaõiglaste tingimustega, sealhulgas häbimärgistamise, diskrimineerimise, vaesuse ning haridusest ja tööhõivest kõrvalejäämisega.

Puude juhtimine töökohal on muutunud paljude organisatsioonide ja nende võrgustike, sealhulgas tööandjate ja puuetega inimeste töötajate organisatsioonide jaoks keskseks. Nad aitavad kaasa tööhõive hõlbustamisele, töökoha säilitamisele ja puuetega inimeste tööle naasmise võimalustele. See ülemaailmne probleem nõudis rahvusvahelise institutsiooni sekkumist. Nii lõi Rahvusvaheline Tööbüroo (ILO) 2001. aasta oktoobris koodeksi nimega „Töövõimetuse juhtimise tegevusjuhend töökohal“ (Code of practice on managing disability in the workplace). See dokument on jagatud kuueks teemaks: tööandjate ja töötajate üldised kohustused, raamistik toevajadusega seotud küsimuste lahendamiseks töökohal, töölevõtmine, karjääri arendamine, töökoha säilitamine ja kohandused seoses juurdepääsetavusega. ILO adresseeris selle dokumendi eelkõige tööandjatele, juhtidele ja juhatajatele.

Miks eelkõige juhid?

2017. aasta märtsis avaldatud juhendis “Düsleksiaga töötajate toetamise” kohta rõhutas Nottinghamshire’i krahvkonnanõukogu juhtide eesliini rolli ja vastutust, et tagada kaasamine töökohal. Tõepoolest, juht peab töötajaid toetama, säilitama avatud suhtluse probleemide lahendamiseks ning tagama asjakohased kohandused ja toetuse. Samuti vastutavad nad vajaduse korral asjakohase meditsiinilise või personalijuhtimise alase nõuande otsimise eest.

Kuigi osakonnajuhid on peamine vahendaja toevajadusega töötaja ja teiste teenistuste vahel, arvavad paljud personalispetsialistid ja juhid, et teatud tööd ei saa teha puudega / erivajadusega (vt joonis).

Kõik need eelarvamused rõhutavad vajadust mõtteviisi muutmise järele. 

Juhtide koolitus on toevajadusega  inimeste toetamise põhikomponent?

Juhtide koolitus inimeste töökohal pakub võimalusi juhtide harimiseks ja nende meeskonnaliikmete toetamiseks. Koolitades juhte tervisehäirete hoiatusmärke ära tundma, saavad nad töötajaid paremini toetada. Juhtide varustamine vajalike teadmistega võimaldab neil tõhusalt sekkuda, tagades, et töötajad jäävad tööle produktiivseks ja rahulolevaks. Mõned organisatsioonid, näiteks Disability: IN, pakuvad juhtide koolitusi erivajaduse mõistmise, erivajaduse teavitamise ja kohandamise ning ligipääsetava keskkonna edendamise kohta.

Ettevõtted ise pakuvad juhtidele ja juhatajatele erivajadustega inimeste teadlikkuse või tundlikkuse koolitust. Kuid 2019. aasta uuringuaruande „Employing Abilities @Work“ kohaselt pakub ainult 30% organisatsioonidest juhtidele suunatud koolitust ja ainult 61% inimeste juhtidest on üldse osalenud ühelgi erivajaduse kaasamise koolitusel (vt joonis). Need arvud rõhutavad vajadust suurendada juhtide osalemist, et omandada põhiteadmisi erivajaduste kohta.

Samuti osutavad nad, et tuleb kaaluda alternatiivseid strateegiaid kaasatuse suurendamiseks.

Vastuseks sellele toetab Erasmus+ KA220-VET programm „DysinEdu“ spetsiifiliste õpiraskustega (düsleksia, düsgraafia, düskalkuulia ja muud õpiraskused) õppijaid ja töötajaid, et hõlbustada nende üleminekut tööturule. Projekti raames luuakse neurodiversiteediga töötajatele LMS-platvormi veebimooduli kaudu materjale ja juhiseid selle kohta, kuidas valmistuda tööintervjuuks, kuidas rääkida oma häiretest, kuidas erinevad kohandused võivad erinevate häirete puhul toimida ja kuidas valmistuda tööks ise.

 

Töötajate tugijuhend koosneb kuuest järgmisest moodulist ja teil on võimalus neid ise vaadata, kui te tellite meie platvormi. 

 

Lisateavet projekti kohta leiate siit: https://dysineduprowork.eu/

Tellige kursus: https://edukacio.com/et/courses/dysineduprowork-es/

 

Viited:

Nottinghamshire County Council. (2017) Guidance on Supporting Employees with Dyslexia. https://www.nottinghamshire.gov.uk/media/125888/supportingemployeeswithdyslexiaguidance.pdf

Smith, J. (2019) Manager Training: A Key Component of Disability Support | Insights. https://www.standard.com/businesses-organizations/workplace-solutions/workplace-possibilities-program/blog/manager-training

Clem, A. (2021) Disability Fundamentals Training for Managers – Disability: IN. https://disabilityin.org/resource/disability-fundamentals-training-for-managers/.

Helping Employees with Disabilities Advance in the Workplace (2023). https://hsi.com/blog/helping-employees-with-disabilities-advance-in-the-workplace.

World Health Organization : WHO (2023) Disability. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/disability-and-health.

Plumelearning.com Disability Fundamentals for Managers. https://disabilityin.org/training-disability-fundamentals/#/page/about-this-course.