Multiplier Event, Viljandi, Estonia, May 21 2024

Loome koos, kuid kuidas edasi?

  1. mai 2024 said kokku üle Eesti kutsekoolide tugispetsialistid – nõustajad, psühholoogid, sotsiaalpedagoogid, õpilaskodu administraatorid ja paljud teised. Kokkutulemise eesmärk oli üksteist jõustada, jagada kogemusi ja saada teada, kuidas tugispetsialist jõuab ning kui ei jõua, mida selleks vajab.

Päev algas haridus – ja teadusministeeriumi kaasava hariduse peaspetsisti ettekandega, milles Ave Szymanel rääkis, kuidas märkida hariduslikku erivajaduse märget EHIS süsteemi. Tulemevalt määruse muutusest, muutub ka erivajadustega õppurite toetamine kutsekoolis veel läbipaistvamaks nii perekonna kui kooli ning õppuri enda jaoks. Kutsevaliku õpe on Eestis päris paljudes kutsekoolides kasutusel. Nüüd on riigil plaanis tuua kasutusse ettevalmistav aasta ning ikka selle jaoks, et õppur oleks teadlikum oma karjäärivalikul.

Päeva teises osas, oli Liine Maasikase (Tartu Rakenduslik Kolledži tugikeskuse juht) ettekanne, et kuidas haridusliku erivajadusega õppuri edu saab olla edukas, kui tema kõrval on spetsilistid, kes mõistavad ja oskavad toetada. 

Kuidas märgata, olla õppuri jaoks olemas, kui kutsekool läbi saab ning tööturule siirdutakse, rääkis Ryan Sandberg (Võõrkeeleõpetaja ja strateegiliste partnerluste juht, Viljandi Kutseõppekeskus) loodavast materjalist, mis on kõigile kasulik lugemine. Tänu DysinEduProWork, Erasmus+ projektile, kus Iirimaa, Kreeka, Belgia, Eesti ja Itaalia erinevate meeskondade liikmed tegelevad düs -väljakutsetega seotud probleemidega, kaardistades ära raskused, et luua dokument ja kursus tähelepanekutega, aidates seeläbi õpilastel sujuvalt tööturule siseneda. Loodavas dokumendis on kirjas parimad praktikad, erinevad tähelepanekud, erinevate riikide väljakutsed ning intervjueeritavate tsitaadid. Lugemine on sobilik kõigile, sest see avardab silmaringi ning kui meil kõigil on parem oskus toetata noort inimest tööle siirdumisel, siis võidame sellest kõik.

Päeva lõppedes läksime koos Vana- Võidu mõisa tantsurännakule, kus pidime usaldama tantsuõpetajat ning lubama endil olla. Kuulata, liikuda ja tunda tänutunnet ning enesega rahulolu. Tugispetsialist õppuri kõrval on olla oluline, kuid selleks vajame, et me ise oskaksime endale ka aega leida ja end väärtustada.